Enorme impuls voelbaar in de bouwsector

© iStock
Timmerfabrieken, staalverwerkingsbedrijven en steenfabrieken durven weer te investeren. Ze zien de vraag naar producten fors toenemen dankzij de groei in de bouw.
Om aan de vraag te kunnen voldoen, hebben verschillende bedrijven al uitbreidingsplannen gemaakt.


Miljoenen bakstenen
Steenfabriek Klinkers in Maastricht gaat miljoenen investeren in een nieuwe hal. Het bedrijf zag tijdens de crisis de productie teruglopen, maar kan de vraag nu niet meer aan. Directeur Ivo Brabant: "Twee jaar geleden zaten we op een productiecapaciteit van 60 procent. Nu zitten we op 100 procent. Dat is 20 miljoen bakstenen per jaar." Door de uitbreiding wil hij de capaciteit opvoeren naar 23 miljoen stenen per jaar.

Nauwelijks gebouwd
Timmerfabriek Helwig in Geleen heeft al geïnvesteerd. Het bedrijf heeft een volautomatische houtbewerkingsmachine aangeschaft. Kosten: twee miljoen euro. De fabriek zag de vraag naar kozijnen het afgelopen jaar fors stijgen. "We merken dat de bouw aantrekt. Logisch, want er is in de crisis nauwelijks gebouwd", zegt Erik Slootmaekers van Helwig. "Wij maken nu weer 100 kozijnen per dag. In de crisis waren dat maar 60."

Door de groei in de bouw, kijken de bedrijven weer met veel vertrouwen naar de toekomst. Ze verwachten dat de groei de komende jaren verder zal toenemen.