Provincie lanceert plan om tekort arbeidsmarkt aan te pakken

© L1
Het provinciebestuur heeft een plan gelanceerd om het toenemende tekort aan arbeidskrachten aan te pakken.
Volgens SP-gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen komt het provinciebestuur daar nu mee vanwege de enorme onrust die bij ondernemers is ontstaan omdat ze vacatures niet krijgen ingevuld.

Aanvalsplan

Terwijl de verwachting is dat er de komende twee jaar nog 20.000 banen bijkomen in Limburg. Daarom is het de bedoeling om met het zogeheten Aanvalsplan Arbeidsmarkt werklozen, bijstandgerechtigden en asielzoekers met een verblijfsvergunning aan een baan te helpen.
Audio: Aanvalsplan arbeidsmarkt Limburg (31 okt 2017)
Het provinciebestuur zegt dat er in Limburg ruim 94 duizend mensen zijn die de vacatures zouden kunnen opvullen.

Lange termijn

Het aanvalsplan arbeidsmarkt is niet alleen op de korte termijn gericht, maar ook op de middellange en lange termijn. Daarom is er ook aandacht voor permanente scholing en goede huisvesting. "Want over 5 tot 10 jaar gaan er meer mensen met pensioen dan er met een diploma van school komen", zegt gedeputeerde Van Rijnsbergen.
Zij noemt de uitvoering van het plan een zaak van heel Limburg. Dat wil zeggen van ondernemers, vakbonden, gemeenten en onderwijsinstellingen.

Geld

Begin volgend jaar komt het provinciebestuur met een concreet uitvoeringsprogramma. Dan wordt ook bekeken hoeveel geld de provincie bijdraagt. De sectoren met het grootste tekort aan arbeidskrachten zijn zorg, logistiek en bouw.
Audio: Marleen van Rijnsbergen over aanvalsplan (31 okt 2017)