Limburgse agenten gebruiken vaker geweld

© iStock
De politie in Limburg heeft in 2017 vaker geweld gebruikt bij haar werkzaamheden dan de afgelopen jaren.
Dat blijkt uit cijfers die de politie zelf heeft gepubliceerd.
In 2017 heeft de politie bij haar werkzaamheden 617 keer geweld moeten toepassen, in 2016 lag dit aantal op 548. Vergeleken met de jaren ervoor is 2017 eveneens hoger. In 2015 gebruikte de politie 592 keer geweld, in 2014 was dit 584 keer.

Situatie

Onder het gebruik van geweld worden alle vormen van geweld verstaan die de politie moet gebruiken als de situatie daar om vraagt, zoals bijvoorbeeld het gebruik van de wapenstok, pepperspray, het vuurwapen of fysiek geweld.

Landelijke trend

De stijging gaat in tegen de landelijke trend, die juist een daling van het aantal keren dat de politie geweld inzette laat zien. Werd er landelijk in 2016 nog 14.672 keer geweld toegepast door de politie, vorig jaar was dit aantal gedaald naar 12.394.

Verklaring

De politie kan vooralsnog geen verklaring geven voor de toename, maar stelt dat het moeilijk is om conclusies te trekken uit de cijfers. Dit komt omdat het gebruik van geweld binnen de verschillende politie-eenheden op verschillende manieren wordt geregistreerd. Wel laat Peije de Meij, portefeuillehouder Geweld weten dat agenten geweld zo beperkt mogelijk gebruiken. "Als je bedenkt dat de politie jaarlijks vele tientallen duizenden 'burgercontacten' per jaar heeft, dan blijft geweldgebruik incidenteel. En komt het dus relatief weinig voor in het dagelijkse werk van een agent."
In 2019 wordt overgestapt op een uniforme registratie, waardoor het beter mogelijk moet zijn om de cijfers te kunnen vergelijken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!