'Roda JC-directeur gaf ton uit zonder overleg'

Roda JC-directeur Wim Collard met de inmiddels vertrokken adviseur Nicolas Anelka. © ANP
Roda JC-directeur Wim Collard heeft de spelers van de club in mei 2015 een premie van 100.000 euro beloofd als ze de cruciale wedstrijd tegen NAC Breda zouden winnen.
Dit deed hij echter zonder overleg met de rest van de clubleiding, zo schrijft De Limburger in een achtergrond over het beleid van de club.

Grote verbazing
Voormalig Roda JC-commissaris Wout van Stokrom, die in januari 2017 vertrok bij de club, zet in de krant grote vraagtekens bij het gevoerde beleid. Bepaalde besluiten van de clubleiding hadden in het bedrijfsleven fatale gevolgen gehad, zo stelt hij.

Premie
Als voorbeeld haalt hij de premie aan die Collard beloofde voor de belangrijke promotiewedstrijd tegen NAC Breda. Er stond al een promotiepremie van vier ton vast en daar gooide Collard, volgens Van Stokrom zonder overleg, nog een ton bovenop. "Met die vier ton was al geen rekening gehouden in de begroting en dan biedt Collard nog een ton extra."

Clubliefde
Het is een van de vele voorbeelden van wanbeleid, voortgekomen uit blinde clubliefde of zakelijke belangen van betrokken bestuurders. Hoewel de kritiek op Collard groot is, is er ook begrip. Voormalig investeerder Nol Hendriks vindt dat Collard simpelweg op de verkeerde stoel zit. "Hij is de financiële man, niet degene die handtekeningen moet zetten."

Onder nul
Technisch adviseur Huub Stevens geeft aan dat 'de organisatie niet deugde'. "Hier zijn dingen gebeurd die nooit hadden mogen gebeuren. We zijn opnieuw begonnen. Niet op nul, maar dik onder nul."