Beeks bedrijf neemt maatregelen rondom 'euthanasiepoeder'

© iStock
Het Beekse bedrijf RL Trading verkoopt een bepaald conserveringsmiddel niet meer aan klanten waarvan het vermoedt dat zij het gebruiken als 'euthanasiepoeder'.
De stichting Coöperatie Laatste Wil, die mensen helpt bij het vrijwillig beëindigen van hun leven, blijkt het product aan te bevelen bij haar achterban.

Niet betrokken
Omdat het Beekse bedrijf niet betrokken wenst te zijn bij hulp bij zelfdoding, kunnen klanten het middel pas bestellen nadat ze hebben aangegeven waarvoor ze het gaan gebruiken. Om welk middel het precies gaat, wil eigenaar Rob Lemmens niet prijsgeven. Dit om mensen niet op ideeën te brengen.

Conserveringsmiddel
"Het is een conserveringsmiddel dat bepaalde bacteriën op vlees tegengaat", zegt Lemmens. "Het is niet verboden en wordt ook veel gebruikt in de industrie. Ook particulieren kopen het middel en je kunt het zelf maken. Er staat op het potje dat je het poeder niet moet innemen. Een paar gram is al dodelijk."

Bestellingen
De webwinkel krijgt dezer dagen een handvol bestellingen per dag binnen. Het bedrijf heeft zijn site nu aangepast, zodat mensen eerst moeten bellen voor een offerte. Dan moeten ze ook aangeven waarvoor het middel gebruikt wordt. "We vragen door en als we niet overtuigd zijn van het verhaal, verkopen we het niet. Als verkoper voelen we ons verantwoordelijk voor het goede gebruik. Ik wil niet betrokken zijn bij zelfdodingen."