Keerzijde warme februari: egels vroeg uit winterslaap

© Egelopvang Stein
De egelopvang in Stein heeft in februari al de eerste ontwaakte egel uit zijn winterslaap opgevangen. Vorig jaar werd in mei pas het eerste ontwaakte stekeldiertje binnengebracht.
Egel Henk ontwaakte door de gemiddeld warme temperaturen dit jaar al vroeg uit zijn winterslaap.

Henk had honger
"De temperatuur is voor februari te hoog, waardoor de egel nu al uit zijn winterslaap wakker wordt", zegt Denise Rouschop van egelopvang Stein. "De insecten die ze normaal gesproken eten, zitten nog verstopt in de grond of in de bodem en laten zich te weinig zien. Dat maakt dat de egels die nu ontwaken te weinig voedsel hebben en erg verzwakken."
In volle zon
Egel Henk werd gevonden door mensen uit Bunde. "Ze namen contact met ons op, omdat hij overdag rondliep. Hij zat in de volle zon, dat klopt niet. Egels zijn nachtdieren, dus die zou je overdag niet mogen tegenkomen en zeker niet in de volle zon." Henk zag er vermagerd uit en het enige dat hij momenteel de hele dag doet, is eten. "Bij binnenkomst woog hij 450 gram en in tien dagen tijd is hij 40 gram aangekomen, en dat is gemiddeld."

Geen muesli
De egelorganisatie probeert zoveel mogelijk mensen te bereiken via social media. Ze geven vooral voedingsadvies. "Mensen geven een egel gauw muesli of pindakaas, maar dat raden we af. Het zijn namelijk vetmakers, maar er zitten niet voldoende eiwitten in. Het beste kun je een egel kattenvoer geven; daar sterken ze het snelst van aan. En als je een egel vindt kun je uiteraard onze egelopvang bellen", aldus Rouschop.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!