Voormalig vechtcollege Bergen noemt zich nu stabiel

© Google Streetview
De plooien tussen de partijen van de nieuwe coalitie in Bergen zijn glad gestreken.
Er staat een stabiel college.

Kosten WMO

Dat was de boodschap bij de ondertekening van het coalitie-akkoord van CDA, VVD en de progressieve lijst PK. In december ontstond er een crisissituatie toen het CDA wethouder Lia Roefs van PK naar huis stuurde omdat ze de kosten van jeugdhulp en WMO niet in de hand zou hebben gehouden.

Professionele bestuurders

Een vergadering later stuurde een meerderheid van de raad op initiatief van PK CDA-wethouder Antoon Splinter weg. Maar beiden zitten nu toch weer samen in een college, samen met VVD-wethouder Frans Pekema. "We hebben te maken met professionele bestuurders die wel tegen een stootje kunnen", aldus CDA-fractievoorzitter en formateur Jacob Knoops.

Sociale domein

De vrij lange tijd die gewacht moest worden op precieze gegevens over de kosten voor het sociale domein, is ook gebruikt om elkaar diep in de ogen te kijken in een aantal gesprekken, zo zegt Knoops. "Het is mooi om te zien dat mensen op die manier ook problemen kunnen uitspreken."

Valkuil

?Knoops wijst erop dat ook de portefeuilles zo zijn verdeeld dat er volop samengewerkt moet worden. PK-wethouder Lia Roefs stelt eveneens dat "er zaken zijn ingebouwd waardoor we niet in dezelfde valkuil kunnen verzanden".

Vertrouwen

Voor haar voelt het "heel goed" dat ze na een half jaar weer terug is als wethouder. "Ik heb er alle vertrouwen in. We hebben goed met elkaar gesproken en willen echt samen voor Bergen aan de slag."
Volgens Roefs heeft ze ook "heel erg gemerkt bij onze inwoners" dat ze al dat politieke gedoe niet willen. "Daar moeten we ons heel erg van bewust zijn", zo benadrukt zij. De nieuwe wethoudersploeg wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering van 3 juli geïnstalleerd. Antoon Splinter, Lia Roefs en Frans Pekema zijn alle drie voor 0,9 fte wethouder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!