Rechtbank buigt zich over geestuitdrijving Venlo

© Istock
De rechtbank in Roermond buigt zich als eerste in Nederland over een mishandeling tijdens een geestuitdrijving.
Bij het ritueel dat in Venlo werd uitgevoerd raakte een 9-jarige jongen ernstig gewond. Hij liep blijvende gehoorschade op.

Marokko

De rechtszaak ging donderdag van start. Drie mensen staan terecht, te weten de Utrechtse moeder van het kind en een bevriend echtpaar uit Venlo. Alle verdachten zijn van Marokkaanse afkomst. De uitdrijving werd gehouden bij het Marokkaanse echtpaar in Venlo. Zij worden verdacht van kindermishandeling.

Bezeten

Volgens advocaat Marcel Heuvelmans dachten de verdachten dat het slachtoffertje bezeten was door een geest, een zogenaamde Djinn. Dat is een onzichtbaar wezen uit de Arabische cultuur, dat voorkomt in de Koran. Slechte Djinns moeten worden verdreven en dat is in deze zaak gebeurd, zo zegt het drietal. In de Arabische cultuur geloven veel mensen in het bestaan van deze Djinns.

Uniek

In het buitenland zijn er vaker rechtszaken geweest over uit de hand gelopen uitdrijvingen. Het is voor het eerst dat dit in Nederland gebeurt. Advocaat Marcel Heuvelmans van één van de verdachten uit Venlo spreekt van een unieke zaak.
Audio: Advocaat Marcel Heuvelmans over de geestesuitdrijving in Venlo (25 jan 2018)

Antropologen

"Er is meer deskundig onderzoek nodig, ondermeer door antropologen", zegt Heuvelmans. Deze specialisten zouden in de rechtbank meer uitleg moeten geven over het fenomeen 'Djinn' in de Arabische cultuur.

Kindermishandeling

Justitie beschuldigt het stel van Marokkaanse afkomst ervan dat ze het jongetje hebben mishandeld. Ze zouden onder meer tot bloedens toe wattenstokjes in de oren van het kind hebben gestoken en zijn handen in een oven hebben gehouden. De drie verdachten ontkennen de beschuldigingen van mishandeling.
Donderdag vond een zogeheten regiezitting plaats. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.