Afvoer regenwater afkoppelen: in meer gemeenten subsidie

© Istock
Steeds meer gemeenten in Limburg gaan subsidie geven om de afvoer van regenwater los te koppelen van het riool.
Dat blijkt uit een onderzoek van L1 en de NOS. Met de maatregel wordt geprobeerd te voorkomen dat het riool overbelast raakt tijdens extreme regenbuien. Het regenwater stroomt dan de tuin in en niet naar de gemeentelijke afvoerbuizen.

Subsidie

Gemeenten in Noord- en Midden-Limburg kennen al zo'n subsidie. Als inwoners de afvoer van het hemelwater afkoppelen, krijgen ze subsidie voor elke vierkante meter aan dak op hun woning waarvan het regenwater niet meer rechtstreeks het riool inloopt.

Venray

Piet Bögels uit Venray heeft die subsidie ook ontvangen. Hij laat zien hoe zijn huis en tuin zijn aangepast. "Deze regenpijp is afgekoppeld van het riool en aangesloten op een drainagebuis. Die buis loopt onder de stoep door en komt in de tuin uit."
De familie Bögels heeft 113 vierkante meter dakoppervlak en kreeg daardoor bijna 700 euro aan subsidie, net genoeg om het drainagesysteem van te betalen. Maar dat is niet de enige reden. "Hoe kun je beter schoon water in je tuin krijgen dan door het rechtstreeks er in te laten stromen? Anders stroomt het water het riool in en gaat het naar de zuivering. Daarna is het pas schoon", aldus Piet Bögels.

Samenwerking

Ook in het zuiden van de provincie starten steeds meer gemeenten in samenwerking met het waterschap zo'n subsidieregeling. Schinnen begint halverwege dit jaar: burgers krijgen tien euro subsidie per vierkante meter. Ook in Landgraaf en Voerendaal zijn hier plannen voor.

Enquête

Uit het onderzoek, waaraan 320 Limburgers meededen, bleek dat mensen uit onze provincie meer bereid zijn om aanpassingen te doen aan hun eigen tuin en afvoer dan mensen elders in het land. Uit de enquête kwam bovendien naar voren dat er bijna alleen in onze provincie subsidie wordt gegeven voor het afkoppelen van regenwater.

Voorloper

De gemeente Venray is voorloper met zo'n subsidieregeling. Tien jaar geleden werd daar al begonnen met het uitdelen van subsidies aan burgers die meehelpen om de wateroverlast te beperken. Inmiddels is op bijna 700 adressen het regenwater afgekoppeld van het riool; het gaat om bijna 100.000 vierkante meter dak.
"Een slok op een borrel", noemt wethouder Ike Busser het. "Het is goed voor de verdroging en goed voor het milieu, omdat je alleen geconcentreerd vuil water hoeft te zuiveren."
Inwoners van Venray krijgen voor het afkoppelen van de hemelwaterafvoer zes euro subsidie per vierkante meter dak. Ook betalen ze in dat geval dertien euro minder aan rioolheffing.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!