Slachtoffer burenruzie vindt straf buurman 'grof schandaal'

Jeu Frijns uit Guttecoven vindt de straf die zijn voormalige buurman Toon H. dinsdag kreeg voor zijn rol in een langlopende burenruzie een 'grof schandaal'.
H. kreeg een voorwaardelijke taakstraf van twintig uur opgelegd. Dit is beduidend minder dan de voorwaardelijke celstraf van vier maanden die tegen hem was geëist.

Te emotioneel

"Ik wens de rechters eenzelfde soort buurman toe als wij hebben gehad", vertelt Frijns na het horen van de uitspraak. Hij kon het emotioneel niet aan om bij de uitspraak aanwezig te zijn. "Niet normaal", reageert hij vol ongeloof. "Dit is niet één, maar tien klappen in ons gezicht. Hij komt er feitelijk ongestraft vanaf."

Stuk grond

Van 2005 tot 2015 woedde er een hooglopende burenruzie tussen Toon H. en zijn twee buren. Die ruzie draaide om het gebruik van een stuk grond. Dit stuk behoort toe aan Jeu Frijns en zijn achterburen, maar ook Toon H. meende er gebruik van te mogen maken. Er ontstond een woordenwisseling en daarna escaleerde de zaak jarenlang.

Kwade genius

H. is volgens de twee buren de kwade genius en verantwoordelijk voor ruim 300 incidenten, zoals vernieling van spullen en het mishandelen en belagen van zijn buren. Hij verzette zich ook meermaals bij een arrestatie. Om elkaar in de gaten te kunnen houden, plaatsten beide kemphanen in totaal vijftien beveiligingscamera's rondom hun woningen. In 2015 kwam de gemeente na lang aandringen van Frijns in actie en werd de boerderijwoning van Toon H. opgekocht en moest de man gedwongen verhuizen.

Psychologische gevolgen

Alhoewel de buurman sinds 2015 is vertrokken, ervaart Frijns naar eigen zeggen nog dagelijks de psychische gevolgen van de burenruzie. "Iedereen onderschat wat het met een mens doet wanneer je ruim tien jaar lang, elk uur van de dag, wordt geconfronteerd met dat getreiter. Ik slaap nog altijd slecht en kan het pand niet aanzien. Dan komen te veel nare herinneringen boven. Ik heb mijn woning dan ook te koop staan. Ik wil hier weg, want het is niet goed voor mijn hart."

Terugplagen

Frijns zelf maakte zich overigens zelf schuldig aan wat hij noemt 'terugplagen'. Hij werd door zijn buurman vijf keer voor de rechter gedaagd; vier keer volgde vrijspraak en eenmaal werd hij veroordeeld zonder straf wegens het weghalen van een paal van zijn buurman. Op internet staat een filmpje waarop hij Toon H. natspuit met een brandslang na de zoveelste aanvaring.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!