'Wintertijd brengt weer extra files'

© iStock
Komend weekeinde gaat de wintertijd weer in. Verkeer moet daarom volgende week rekening houden met drukkere avondspitsen en langere files, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).
Als de klok is verzet, wordt het ongeveer donker tijdens het drukste moment van de avondspits. "Het aantal aanrijdingen schiet dan omhoog. Automobilisten moeten duidelijk wennen."

Extra druk

Vorig jaar stond er tijdens de eerste donkere maandagavond van het jaar ruim 300 kilometer file. Het dubbele van een normale maandag. De VID verwacht dinsdag de grootste piek. "Vorig jaar stond op de eerste dinsdagavondspits na het ingaan van de wintertijd 556 kilometer file op de snelwegen. Dat bleek uiteindelijk de op een na drukste spits van heel 2016."
Ook de daaropvolgende donderdag is traditioneel druk.

Wintertijd

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de wintertijd weer in. Om 3:00 uur wordt de tijd een uur teruggezet. Daardoor kunnen mensen een uur langer slapen.
De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd. Die duurt vijf maanden, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard. De zomertijd gaat volgend jaar op zondag 25 maart in.