Valkenburgse wagenbouwers willen gezamenlijke optochthal

© iStock
Diverse Valkenburgse carnavalsverenigingen willen een gemeentelijke optochthal.
Met name in Berg en Terblijt hebben de wagenbouwers een acuut probleem omdat ze niet langer terecht kunnen in de loods van een plaatselijke agrariër.

Praalwagenloze optocht

"Als er op korte termijn geen alternatieve loods gevonden wordt, dreigt een praalwagenloze optocht", zo zegt Niels Dauven, één van de getroffen wagenbouwers. "Na enkele jaren heeft de boer zijn loods zelf weer nodig. Twee verenigingen hebben hun prinsenwagen nu noodgedwongen moeten verkopen omdat ze hem nergens kunnen stallen. We hebben andere agrariërs benaderd, maar niemand kan ons helpen. Daarop hebben we de gemeente gevraagd om te kijken of ze ons aan een opslagruimte kan helpen, maar gelet op de bezuinigingen wil men daar nu niet aan."

Kernen

Volgens Dauven speelt het probleem in meer Valkenburgse kernen. Zo zouden ook de wagenbouwers in Sibbe en Houthem elk jaar moeite hebben om een geschikte bouw- en opslaglokatie te vinden. En ook de organisatie van de jaarlijkse Christmas Parade moet haar praalwagens ver buiten de stand stallen. "We hopen nu dat al die verenigingen samen naar de gemeente kunnen stappen om de noodzaak duidelijk te maken."