Provincie wacht met vergunning voor veevoederbedrijf

© Erwin Minkenberg
Het provinciebestuur wacht met het verlenen van een nieuwe vergunning aan veevoederbedrijf De Heus in Maasbracht tot na een informatie-avond voor omwonenden.
Die vindt plaats op 6 november, zo maakte D66-gedeputeerde Hans Teunissen bekend in een statencommissie.

Stankoverlast

Omwonenden klagen al jaren over stankoverlast. Maar het bedrijf voldoet aan alle wettelijke normen. "Dus kan een vergunning niet worden geweigerd", aldus Teunissen. Vandaar dat hij die eind september al wilde verlenen. Maar op aandrang van de provinciale politiek, wordt nu eerst de info-avond gehouden.

Compliment

PvdA en Volkspartij Limburg noemden dat een compliment waard. "Het is een hele goede stap om vooraf met de omwonenden te praten", zei PvdA-statenlid Aleida Berghorst. De Heus zelf heeft toegezegd de schoorsteen te verhogen. Volgens gedeputeerde Teunissen moet dat leiden tot een vermindering van de stankoverlast met 1/3. Dat komt omdat een hogere schoorsteen zorgt voor een grotere verdunning en verspreiding van de stoffen die worden uitgestoten.

Andere maatregelen

Mocht die schoorsteen niet het gewenste effect hebben, dan zal naar andere maatregelen worden gekeken. Bijvoorbeeld met behulp van een permanent meetsysteem dat alarm slaat als de geurnorm wordt overtreden. De provinciale politiek kon zich vinden in die aanpak.