Tien stadionverboden voor Roda-hooligans na rellen derby

© ANP
Tien Roda-supporters hebben een stadionverbod gekregen na de door rellen ontsierde wedstrijd MVV-Roda, donderdagavond in Maastricht.
De stadionverboden zijn opgelegd door de Kerkraadse club. De gemeente Kerkrade heeft ze daarnaast verboden om in de buurt van het stadion te komen. De KNVB bepaalt hoe lang zo'n stadionverbod duurt, dat varieert van negen tot achttien maanden.

Vuurwerk en mutsen
De bestrafte supporters waren donderdag met zwaar vuurwerk en bivakmutsen afgereisd naar Maastricht voor de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs. Ze liepen tegen de lamp toen ze voor de wedstrijd werden gefouilleerd door de politie.

Kwaad in de zin

“Bivakmutsen zijn voor boeven en voor als het koud is. Dat laatste is het zeker niet. Mensen die tijdens een voetbalwedstrijd hun gezicht op deze manier bedekken, hebben kwaad in de zin en begrijpen niet wat ze de club die ze zogenaamd zo lief hebben, aandoen”, zegt burgemeester Jos Som in een persverklaring. “Die willen we niet in of in de buurt van het stadion hebben.”

Geweld

Ondanks de controles donderdagavond waren er toch supporters van beide partijen die gemaskerd op de tribune stonden. Ook werden over en weer projectielen gegooid. De spanningen bereikten een hoogtepunt toen aanhangers van MVV het veld op gingen om de Roda-supporters te belagen.
De tien mensen met een stadionverbod zijn zondag in ieder geval niet welkom bij de tweede play-off finale, die in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade wordt gespeeld.

Hitlergroet

Ook de MVV-aanhanger die donderdagavond interimtrainer Huub Stevens van Roda lastigviel en de Hitlergroet bracht, heeft een stadionverbod gekregen. Dat meldt De Telegraaf.