Provincie: 'Negeren rekenkamer zaak van gemeente'

© Istock
Het provinciebestuur bemoeit zich niet met wat de politiek in Sittard-Geleen doet met rapporten van de Rekenkamer.
In antwoord op vragen van de PVV stelt het provinciebestuur dat het om een gemeentelijke aangelegenheid gaat, waar de provincie zich niet mee kan en dus ook niet wil bemoeien.

Onverteerbaar

Volgens de PVV is het in strijd met de gemeentewet en het reglement van orde dat geen enkel onderzoek van de Rekenkamer in de gemeenteraad is besproken. De partij noemt dat onverteerbaar.

Opgestapt

Voor de Rekenkamer was de gang van zaken ook reden om te stoppen. De termijn liep overigens ook op 21 maart, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, af. Maar, zo antwoordt het provinciebestuur, "...ook de kritiek van de Rekenkamer over de omgang met haar is een gemeentelijke aangelegenheid waarin wij geen positie hebben."

Ministerie

Wel meldt het provinciebestuur dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken gemeenten gaat bezoeken waar het functioneren van de Rekenkamer onder druk staat. De Nederlandse Vereniging van Rekenkamers & Rekenkamercommissies heeft daarbij Sittard-Geleen als voorbeeld ingebracht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!