'Scheuren in reactorvat Tihange al bekend bij bouw'

© Istock
De haarscheurtjes in het reactorvat van Tihange-2 zaten er al toen de kerncentrale werd gebouwd. De scheurtjes waren toen al bekend bij de Belgische toezichthouder FANC, maar die zag dat niet als een probleem.
Dat meldt het Duitse blad Der Spiegel dat zich baseert op een vertrouwelijk rapport over de Belgische kerncentrale dat is ingezien door een Duitse politica. Ook de scheurtjes in het reactorvat van Doel-3 waren al bij de bouw aanwezig, meldt het blad.

Onderdelen

De problemen werden ontdekt nog voordat de losse componenten werden samengesmeed tot de huidige reactorvaten. Ondanks de ontdekte scheurtjes werden de onderdelen gewoon gebruikt. Slechts één component werd afgekeurd.

Stilgelegd

Dat er scheurtjes in de reactorvaten zitten, kwam pas in 2012 naar buiten. Na die bekendmaking werden de reactoren Tihange-2 en Doel-3 uit voorzorg enkele jaren stilgelegd, maar inmiddels is de productie van elektriciteit er weer opgestart.
Protest
Met name vanuit Duitsland en Nederland is er veel protest tegen de kerncentrale in Tihange, omdat er door de haarscheurtjes twijfels zijn over de veiligheid. De centrale ligt op zo'n 45 kilometer van de Nederlandse grens bij Eijsden.

Lees hier eerdere berichten over de kerncentrale van Tihange