Onderzoek: Limburg walhalla voor inbrekers

© Thinkstock
Limburg is een paradijs voor inbrekers, zo blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars.
Verzekeraars kregen uit onze provincie de meeste claims: elf per duizend huishoudens.

Brabant nummer twee
Het aantal inbraken is in Limburg wel met ruim drie procent gedaald, maar het blijkt niet genoeg om de positie van 'koploper' te verliezen. Overigens is het zuiden van het land goed vertegenwoordigd in de top van het klassement, want Noord-Brabant volgt Limburg op de voet (10,6). In Zeeland en Friesland (beide 5,1 claims per duizend huishoudens) wordt het minst vaak ingebroken.

Toegenomen

Voor het eerst in jaren is het aantal woninginbraken toegenomen. In 2015 werden bij de verzekeraars 61.000 claims ingediend, vorig jaar was dat aantal gestegen naar bijna 64.000 inbraakmeldingen. De kans op een inbraak is het grootst in Eindhoven, Breda en Almere. In Leiden en Amsterdam zit je daarentegen relatief veilig.

Feestdagen

Volgens het verbond zijn de feestdagen populair bij inbrekers. Kerst vieren veel mensen ergens anders dan thuis en met oudjaar laten ze vaak de deur openstaan om vuurwerk af te steken. Dat leidt ertoe dat tijdens de feestdagen per dag rond de 350 inbraakclaims binnenkomen, tegenover het gemiddelde van 175 inbraakclaims per dag.