Project voor Joodse oorlogsslachtoffers stopgezet

© Thinkstock
Het project om struikelstenen te plaatsen voor 900 Joodse slachtoffers die omkwamen tijdens de bezetting in Limburg gaat niet door.
Het Maastrichtse Struikelstenencomité heeft de plannen stopgezet nadat de gevraagde subsidie niet wordt verstrekt door de provincie. In plaats van de benodigde 450.000 euro is er 10.000 euro betaald.

Kubusvormige steentjes

Die 'Stolpersteine', zoals de struikelstenen ook wel genoemd worden, zijn betonnen kubusvormige steentjes met een messing bovenplaat. Ze worden gemaakt omdat veel Joden geen graven hebben. Ze worden meestal ingemetseld in de stoep voor een huis waar ooit Joodse mensen gewoond hebben. In het steentje wordt de naam van het slachtoffer gegraveerd. Op deze manier wordt de overledene toch herdacht. Maar met 10.000 euro kan slechts een klein deel van de stenen gemaakt worden.

Plan

En dat terwijl het Maastrichtse Struikelstenen Comité samen met andere comité's en organisaties al twee jaar bezig is met het plan. Voorzitter Fred Grünfeld zag de beslissing van de provincie niet aankomen. "Ik ben echt verbijsterd. Als de provincie meteen had gezegd dat ze geen interesse hadden, had ik dat begrepen. Maar de gesprekken die we nu gehad hebben zijn hol. Geen enkele belofte is substantieel gemaakt", aldus Grünfeld.

Niet vernieuwend

Volgens Grünfeld zijn de redenen van de afwijzing ongegrond. "Er staat vanalles, maar het zijn allemaal redenen waarvan je je afvraagt of deze mensen het wel begrepen hebben. Één van de redenen is bijvoorbeeld dat we geen museum hebben, terwijl we wel aangeboden hebben samenwerkingen op te zoeken. Of dat het initiatief nu opeens niet vernieuwend zou zijn. Het lijkt alsof ze op een gemakkelijke manier kosten hebben willen schrappen." Hij ziet de gekregen 10.000 euro als een belediging voor de samenwerking en twijfelt of hij het bedrag wel wil aannemen. "Aan de ene kant kunnen we het geld natuurlijk goed gebruiken om te proberen alles nog netjes af te ronden. Maar aan de andere kant willen we ook een signaal afgeven," stelt Grünfeld.

Nog 17 stenen

In de afgelopen jaren zijn er al enkele struikelstenen geplaatst. Met de laatste centen van het project worden nog 17 struikelstenen gelegd. Vanaf 14 september zijn deze te vinden in Maastricht.