Songfestival niet naar Maastricht: 'Good evening Rotterdam'

© ANP
Het is Maastricht niet gelukt om het Eurovisie Songfestival naar de stad te halen. In 2020 kijkt Europa naar het liedjesfestijn live vanuit Rotterdam Ahoy.
Dat meldt Frank Mimpen, commercieel directeur van het MECC, aan L1. Het liedjesfestijn wordt op 12, 14 en 16 mei gehouden.

Fanatieke strijd

Maastricht voerde een fanatieke strijd om het Songfestival naar de stad te halen: op de avond van de overwinning van Duncan Laurence in Tel Aviv stuurde de stad een persbericht uit waarin zij zich kandidaat stelde voor de organisatie. Dat leverde Maastricht al meteen veel aandacht op, aangezien nog geen enkele andere stad zich zo snel uitliet over de kandidaatstelling.

Commotie

Woensdag leek het al dat Rotterdam er met de winst vandoor ging. Op een pagina op de officiële website van het Eurovisie Songfestival werd Rotterdam als host city vermeld. Dit leverde veel commotie op, omdat de stedenstrijd al leek gestreden. Niet veel later verscheen ook een pagina van Maastricht. De verklaring van het Eurovisie Songfestival was dat de webpagina's voor beide steden werden klaargezet.

Sportieve verliezer

"Als wij als Nederland maar een mooi Songfestival neerzetten", zegt burgemeester Annemarie Penn-te Strake tegen de NOS. Bekijk de video met de reacties uit Rotterdam en Maastricht hieronder.

Rotterdam versus Maastricht

Begin juli haakte Amsterdam af en half juli werd bekend dat Arnhem, Utrecht en Den Bosch waren afgevallen. Vanaf die dag ging de strijd alleen nog tussen de twee Maassteden. Tijdens het bezoek van de selectiecommissie werd duidelijk dat het MECC nog moest kijken naar de logistiek achter het podium en de draagcapaciteit van de spanten, voordat er een keuze gemaakt kon worden. Bij Rotterdam kwam de de commissie onder andere terug op een vraag over de cateringfaciliteiten. Een verschil tussen de Rotterdamse locatie en die in Maastricht is dat Ahoy al is ingericht met een vaste tribune en dat het MECC geen vaste zitplekken heeft. MECC-directeur Rob van de Wiel noemde dat nog een pré.

Bidbook aanpassen

Na bezoeken van en aan de selectiecommissie waren er bij beide kandidaatsteden nog een paar punten om bij te schaven. De laatste deadline was uiteindelijk 9 augustus: het definitieve bidbook mét aanpassingen moest die dag ingeleverd zijn. Sietse Bakker, uitvoerend producent van het Songfestival in Nederland, liet eerder weten dat hij uiteindelijk een voorstel doet aan de European Broadcasting Union (EBU). Die organisatie achter het jaarlijkse liedjesfestijn beslist definitief over de gaststad- en locatie: en dat werd dus Rotterdam.

Culturele Hoofdstad

Het is niet de eerste keer dat Maastricht een groot evenement aan haar neus voorbij ziet gaan. De stad was ook in de running om de Europese Culturele Hoofdstad 2018 te worden, maar zag die eer naar Leeuwarden gaan.

'Maastricht gaat winnen'

Het Songfestival wordt dus in mei georganiseerd in Rotterdam. Ondanks dat gingen er verschillende geluiden dat het evenement naar Maastricht zou komen. Het AD meldde begin juli op basis van bronnen in Hilversum dat Maastricht een symbolische waarde heeft, vanwege onder meer het Verdrag van Maastricht. Dat zou de reden van de EBU zijn om de 65ste editie van het Songfestival in Maastricht te vieren. Ook radio-dj Giel Beelen zei in mei al dat hij uit 'zeer betrouwbare bronnen' had vernomen dat Maastricht het songfestivalcircus kreeg toebedeeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!