Dichter tijdelijke bewoner brugwachtershuisje Servaasbrug

© iStock
Dichter en schrijver Wiel Kusters gebruikt vanaf dinsdag het brugwachtershuisje op de Maastrichtse Sint Servaasbrug enkele weken als 'poëtische observatiepost'.
Kusters wil een reeks gedichten schrijven over wat hij op deze plek aan de Maas waarneemt. Hij laat zich hiervoor inspireren door de brug en de passanten. "Mijn eerste conclusie: mensen lopen langzamer op de brug dan elders."

Ongebruikt
Het brugwachtershuisje op de Sint Servaasbrug in Maastricht wordt sinds 2014 niet meer gebruikt. Tegenwoordig begeleidt Rijkswaterstaat vanuit de bedieningscentrale in Maasbracht de scheepvaart op de Maas, vanaf de Belgische grens tot aan Venlo. Alleen in geval van nood wordt het brugwachtershuisje op de Servaasbrug nog gebruikt.
'Een stuk relaxter'
Kusters: "Ik weet niet precies waar ik naar op zoek ben. Een sfeer, een gevoel. Ik weet niet wat ik zoek, maar ik ga 't vinden", aldus de dichter. Hij zal vooral de mensen die de brug oversteken observeren. "Mensen gedragen zich anders op de brug. Ze lopen allemaal een stuk langzamer. Ze zijn een stuk relaxter. Vraag me niet waarom. Sommige hebben niet eens oog voor het water, maar toch doet het iets met je."
'Hangen boven het water'
Het oude brugwachtershuisje heeft altijd een aantrekkingskracht gehad op Kusters. "Je bent niet in de stad, je bent niet in Wyck. Je bent er eigenlijk helemaal niet. Maar je hangt boven het water. Dat water kruist de weg van de mens en dat al eeuwenlang. Dat vind ik bijzonder."