Rookverslaafde Charlotte: 'Buiten mijn schuld om'

© Screenshot Jinek
De rookverslaafde Charlotte Pelt (25) uit Heerlen ziet het niet per se als haar eigen schuld dat ze verslaafd is, maar wijst daarvoor naar de tabaksindustrie.
Dat zei de rechtenstudente dinsdagavond bij Jinek.



Voor de rechter

Pelt maakte een week geleden bekend dat ze de tabaksindustrie voor de rechter wil slepen, omdat de fabrikanten verantwoordelijk zouden zijn voor alle rookverslaafden. "Ik heb aangifte gedaan, omdat ik heel graag aan de buitenwereld wil laten zien dat de tabaksindustrie mij verslaafd heeft gemaakt. Buiten mijn schuld om", zei ze aan tafel bij Eva Jinek.


Wie wil roken?

Naar eigen zeggen is ze vijf keer gestopt met roken, om daarna weer te beginnen. "De volgende stap, in het nieuwe jaar, is om iets anders te gaan proberen. Een cursus of pillen." Op de vraag van Jinek of ze denkt dat dit helpt: "Ik hoop dat het helpt, want ik wil gewoon heel graag stoppen. Ik wil niet roken. Wie wil er wel roken?"


Volle Boeing

In haar strijd tegen de tabaksindustrie wordt Pelt bijgestaan door topadvocate Bénédicte Ficq. "Er gaan per week 385 mensen dood door roken, dat is een volle Boeing", trapt de raadsvrouw af. "Veel mensen weten dat niet. Er is geen product zo gevaarlijk als roken. Eigenlijk is het heel raar als je je bedenkt dat een levensgevaarlijk product gewoon op de markt mag komen."