Waterschap negeert regels bij aanbesteding communicatieklus

© Rob Oostwegel (MGL)
Het Waterschapsbedrijf Limburg heeft half april een opdracht van meer dan 100 duizend euro verstrekt zonder die volgens de regels aan te besteden.
Volgens de regels moesten voor deze opdracht minstens drie offertes worden aangevraagd en dat is niet gebeurd. De opdracht is direct verstrekt aan het bedrijf C-community in Klimmen. Dat blijkt uit gegevens die L1 opvroeg bij het Waterschapsbedrijf. De aanbesteding is ver onder de maat, zo stellen deskundigen. Eerder deze week stapte dijkgraaf Toine Gresel van Waterschap Peel en Maasvallei op, omdat hij banden heeft met het communicatiebedrijf in Klimmen.

Calamiteiten
De waterschappen in Limburg hebben voorwaarden voor het inkoop- en aanbestedingsbeleid. Voor opdrachten tot 207 duizend euro is het verplicht om minstens drie schriftelijke offertes aan te vragen. Onder de verplichting is uit te komen bij calamiteiten of bijvoorbeeld als er zwaarwegende argumenten zijn. Dit laatste argument voert het Waterschapsbedrijf Limburg nu aan. Maar volgens deskundigen op het gebied van aanbestedingen, is dat bij deze opdracht absoluut niet van toepassing.

Drie offertes
Advocaat aanbestedingsrecht Wim Vondenhoff heeft de stukken van het waterschap bekeken. Volgens hem blijkt dat het niet gebeurd is omdat men vindt dat het bedrijf specifieke kennis heeft. "Ze gunnen de opdracht aan het communicatiebedrijf omdat het de sfeer van het waterschap zou kennen en hoe in elkaar zit. Maar dit zijn dus niet de specifieke dingen waarom je een uitzondering zou kunnen maken en geen drie offertes hoeft aan te vragen", aldus Vondenhoff.

'Ingeleefd in de cultuur'
Het Waterschapsbedrijf geeft de volgende verklaring om niet de drie vereiste offertes aan te vragen: "Ter uitwerking van de Waterschapsbedrijfs Limburg missie, visie en ambitie heeft C-Community zich goed ingeleefd in de bedrijfsmatige cultuur en doelstellingen van het Waterschapsbedrijf. C-Community is in dat opzicht goed op de hoogte van hetgeen er leeft in onze organisatie en de denkwijze."

Vernietigend oordeel
De deskundige is vernietigend in zijn oordeel. "Dat zijn geen argumenten die zo zwaar wegen dat je van de hoofdreden kunt afwijken", zegt Vondenhoff. "Want uiteindelijk gaat het in het aanbestedingsbeleid erom dat je transparant bent als overheid. En dat je eerlijk bent ten opzichte van de concurrentie. Dat je dus verschillende bedrijven de kans geeft om op een opdracht in te schrijven. Dat is de hoofdregel en daar wil je als overheid voor staan. En dat is bij deze aanbesteding niet goed gegaan." Volgens Vondenhoff laten de stukken niet zien dat hier een uitzondering gemaakt had kunnen worden.

Anderhalve ton aan facturen
Eerder deze week stapte voorzitter Toine Gresel van Waterschap Peel en Maasvallei per direct op. Gresel heeft al enkele jaren een zakelijke relatie met de eigenaresse van C-Community. Dat bedrijf heeft tussen 2013 en 2015 in totaal voor bijna anderhalve ton aan facturen ingediend bij Waterschapsbedrijf Limburg. De dijkgraaf heeft inkomsten die hij van het communicatiebureau ontving nooit correct opgegeven, terwijl dat volgens de Waterschapswet wel verplicht is.

Extern onderzoek
De voorzitter, Jan Schrijen van het waterschapsbedrijf liet eerder deze week weten dat -op basis van een eerste analyse- er conform het aanbestedingsbeleid is gehandeld. Maar uit oogpunt van zorgvuldigheid is wel opdracht gegeven aan Bureau Ernst & Young voor een externe toets. Volgende week wordt duidelijk wanneer dat onderzoek klaar is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!