Code oranje in Limburg: strooiwagens staan paraat

© L1
Het KNMI heeft voor zaterdag overdag in heel Limburg ‘code oranje’ afgekondigd wegens grote kans op gladheid.
De meteorologische dienst voorspelt dat het rond 4:00 uur vannacht in de hele provincie gaat sneeuwen. Ze waarschuwt in de uren erna ook voor mogelijke ijzel. Wegen kunnen erg glad worden.

Strooiwagens

Rijkswaterstaat heeft alles paraat staan om, zodra dat nodig blijkt, met strooiwagens op pad te gaan en zo de snelwegen in Limburg berijdbaar te houden. Ze gaan vanuit vijf verzamelpunten de weg op: Venlo, Elsloo, Hulsberg, Bocholtz en St. Joost. Dat strooien gebeurt bij voorkeur ’s nachts zodat het zout goed kan intrekken voordat de verkeersstroom op gang komt.

Lees ook: Zo rijd je veilig over een spekgladde weg

Extreme situaties

Landelijk heeft Rijkswaterstaat de beschikking over 546 strooiwagens en 350 sneeuwploegen, wagens met een sneeuwschuiver. Voor extreme situaties zijn twee firestormers beschikbaar. Die spuiten een zoutoplossing van zo’n 60-70 graden op de ijzige weg. Met dat materieel kan landelijk in twee uur tijd 10.000 kilometer snelweg, inclusief de op- en afritten worden bestrooid. Dat gebeurt dan door 1.200 man personeel, 800 chauffeurs en 400 man voor de coördinatie en het laden en lossen.

56 depots

Verdeeld over Nederland ligt voor deze winter ruim 200.000 ton (200 miljoen kilo) zout opgeslagen in vijf centrale en 56 regionale depots. Via een landelijk dekkend gladheidssysteem wordt Rijkswaterstaat automatisch gewaarschuwd zodra er kans op gladheid ontstaat. Dat systeem werkt met in het wegdek verzonken temperatuur-sensoren en meetstations langs de weg.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!