Condoleanceregister voor doodgeschoten Ömer Köksal

Bloemen in Blerick na de moord op Ömer Köksal in november 2017 © L1 / Nils Rompen
In Blerick is een condoleanceregister geopend voor de overleden Ömer Köksal. De 22-jarige man werd vorige week op klaarlichte dag doodgeschoten.
Het initiatief komt vanuit de buurtbewoners. Volgens hen is er behoefte om stil te staan bij de dood van de jongen.

Behoefte

Melany Holthuijsen, één van de initiatiefnemers: "In de wijk-app Nextdoor hebben 1600 mensen gereageerd op de vraag of we een condoleanceregister moesten openen. Dus ja, je kunt wel zeggen dat er behoefte aan was."

Bruggen slaan

Holthuizen wil zich sterk maken om bruggen te slaan tussen de Turkse en Blerickse gemeenschap in de wijk. "De spanningen zijn na de gebeurtenissen enorm opgelopen. Vorige week hebben we het wijkcentrum opengesteld voor de Turkse gemeenschap. Zij wilden graag samen rouwen", zegt Holthuijsen. "Maar ook de andere bewoners in de wijk hebben na de gebeurtenissen van vorige week behoefte om samen te komen."

Westers gebruik

Holthuizen ging met het idee voor het openen van een condoleanceregister langs bij de moeder van Omer Köksal. "Een condoleanceregister is een echt Westers gebruik. Dus ik moest wel even uitleggen wat het precies inhoudt." In wijkgebouw Muspelheim in Blerick is dan ook een plek gecreëerd waar buurtbewoners met elkaar in gesprek gaan over de gebeurtenissen van afgelopen week.

Grote onrust

Na de schietpartij ontstond grote onrust in het stadsdeel. Een grote groep raakte slaags met de politie, buurtbewoners hielden een protestmars en journalisten werden aangevallen.Het Blerickse wijkcentrum is dinsdagavond vanaf 19:00 uur geopend voor mensen die het condoleanceregister willen tekenen.