'Niet goed nagedacht over project struikelstenen'

© Jean-Pierre Geusens
Er is niet goed nagedacht over het voorstel van de provincie Limburg om iedere gemeente 5.000 euro te geven voor het project struikelstenen. Dat zegt Fred Grünfeld, voorzitter van het Maastrichtse struikelsteentjes comité.
Volgens Grünfeld is er bij dat besluit onvoldoende rekening mee gehouden dat er niet in iedere gemeente evenveel Joodse slachtoffers gevallen zijn van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog.

5000 euro

?Grünfeld betwijfelt dan ook of een gemeente waar geen of slechts één enkel slachtoffer is gevallen ook geld wil geven voor het project. De provinciale subsidie van maximaal 5.000 euro wordt alleen gegeven als de gemeente eenzelfde bedrag bijlegt. Grünfeld pleit er dan ook voor om het geld van die gemeenten die niet meedoen, bij te leggen bij die gemeenten die wel willen meebetalen aan het plaatsen van struikelstenen.

Slachtoffers

Struikelstenen zijn kubusvormige steentjes die worden gemetseld in de stoep voor een huis waar Joodse en andere slachtoffers van het naziregime hebben gewoond.
In Limburg zouden er nog 900 van die struikelstenen geplaatst moeten worden, maar de subsidie hiervoor werd afgewezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!