Nog geen doorbraak in zaak Nicky: grote belactie politie

Het grootschalige DNA-onderzoek in de zaak Nicky Verstappen heeft na drie maanden nog geen concreet resultaat opgeleverd. Daarom gaat de politie weer 3000 mannen benaderen om hun DNA af te staan.
De mannen worden persoonlijk gebeld door de politie. Daarbij gaat het zowel om mannen die eerder zijn opgeroepen als om mannen die nog niet zijn aangeschreven.
Familie weigeraars
Ook familieleden van overleden mannen die in 1998 in de buurt van de Brunssumerheide woonden krijgen een telefoontje. Daarnaast wordt familie opgeroepen van mannen die eerder weigerden mee te doen aan het grootschalige verwantschapsonderzoek. Ook mannen ouder dan 75 jaar worden benaderd. Dat gebeurde eerder niet.
Alle families
Aan het DNA-onderzoek in de zaak Nicky Verstappen dat in februari is gestart, hebben inmiddels 14.765 mannen meegedaan. Bijna 7000 mannen kwamen niet opdagen. De politie zegt nu dat de nieuwe oproep nodig is om alle families rondom de Brunssumerheide en in Heibloem in kaart te kunnen brengen. Met het verwantschaponderzoek wil de politie via familie uitkomen bij de eigenaar van het DNA-spoor dat bij Nicky werd gevonden.
Op koers
De politie wil niet zeggen hoe het grootschalige DNA-onderzoek tot nu toe verloopt. De bijna 15.000 monsters worden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht. "We liggen op koers", is het enige dat de onderzoekleiding kwijt wil. Daardoor blijft onduidelijk wat het DNA-onderzoek tot nu heeft opgeleverd. Zeker is wel dat er nog geen bericht vanuit het NFI is gekomen dat er een match is die de politie dichtbij een doorbraak brengt.
Maatwerk
Een team van acht politiemensen belt de 3000 mannen op en neemt het DNA af. Iedereen krijgt een persoonlijke uitleg waarom ze gebeld worden. Als mannen alsnog meedoen aan het onderzoek, dan wordt er een afspraak gemaakt. "Het is maatwerk", zegt de politie. Ze benadrukt dat deelname aan het DNA-onderzoek vrijwillig blijft.
Vraagtekens
Nicky Verstappen verdween in 1998 op elfjarige leeftijd tijdens een zomerkamp in Brunssum. Een dag na zijn vermissing werd hij dood gevonden. Na twintig jaar blijft de dood van de jongen met vraagtekens omhuld. Het DNA-onderzoek wordt gezien als laatste strohalm om de zaak op te lossen.