Accijnsopbrengst diesel 102 miljoen hoger

© iStock
De schatkist heeft vorig jaar 102 miljoen euro meer binnen gekregen aan accijns op diesel en lpg dan in 2013.
Staatssecretaris Eric Wiebes heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer gemeld. Het kabinet verhoogde begin vorig jaar de accijns op diesel en lpg, ondanks fel protest van de oppositie, van tankhouders in de grensstreek en van organisaties als de Bovag.

Rechtszaak

Twee pomphouders uit de grensstreek, Kelpen-Oler en het Gelderse Aalten, spanden daarom een kort geding aan tegen de staat. Ze wilden schadevergoeding, maar de rechtbank meende dat niet vast staat 'in welke mate' de accijnsverhoging een lagere omzet tot gevolg heeft.

Minder benzine

Uit het overzicht van Wiebes blijkt dat er in 2014 ruim 3,8 miljard euro binnenkwam aan accijnzen over diesel en LPG. Aan accijns op benzine kwam iets meer dan 4 miljard binnen. De accijnsinkomsten op benzine liep vorig jaar wel terug, met 19 miljoen ten opzichte van 2013.

150 miljoen verwacht

De opbrengst van 102 miljoen extra aan accijnsinkomsten over diesel en lpg is overigens wel lager dan de verwachte stijging met minimaal 150 miljoen die Wiebes eerder noemde. In een Kamerdebat in januari gaf Wiebes al toe dat dat hem tegenviel.

Over grens tanken

In de Kamer is de oppositie van CDA, SP en PVV altijd groot tegenstander geweest van de accijnsverhoging op diesel en lpg. Die zou er volgens de oppositie toe leiden dat automobilisten en transportbedrijven massaal over de grenzen zouden gaan tanken en daar ook hun boodschappen gaan doen.

Overleg

In totaal dalen de brandstofverkopen in heel Nederland grosso modo. Volgens Wiebes komt dat onder meer doordat auto's steeds zuiniger worden. Wiebes kondigde vorige maand aan om met België en Luxemburg om de tafel te gaan om de brandstofaccijnzen dichterbij elkaar te brengen, zodat het voor automobilisten of transportbedrijven niet meer loont om over de grens te gaan tanken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!