Kerk: inloopochtend en koffie tegen vereenzaming

© iStock
Om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, houden veel parochies tegenwoordig inloopochtenden of serveren ze een kopje koffie na de zondagse dienst.
Er is steeds meer animo voor zo'n bijeenkomsten, geeft pastoor Jack Honings uit Maastricht aan in het L1-programma AvondGasten.

GGD

"Ik herinner me dat iemand zei: ik drink de koffie hier, want thuis zit ik maar alleen", vertelt Honings. Hij reageert daarmee op een groot onderzoek van de GGD dat aangeeft dat steeds meer mensen zich eenzaam voelen.

'Menselijke maat moet terug'

Honings wijt dit probleem vooral aan de steeds verdere individualisering van de maatschappij. "De menselijke maat moet terug. Kijk naar verpleegsters in een zorgcentrum. Die regelen zaken als de temperatuur, de gordijnen en het avondeten allemaal perfect met behulp van een tablet op afstand. Maar de patient heeft vaak meer behoefte aan menselijk contact. Ze worden gelukkiger als iets wellicht minder goed geregeld is, maar er wel persoonlijk contact is geweest."

Oplossing

Technologie-wetenschapper Mark Post wijst op nog een andere oplossing die ouderen uit een isolement moeten halen: zij moeten door de overheid begeleid worden in de omgang met computers en internet. "Er zijn een hoop ouderen die op die manier contacten onderhouden. Maar iemand die geen verstand van computers heeft, begint er ook niet zelf aan. Die houding ligt ook vaak aan de persoon zelf."