Benelux-parlement wil vaart maken met Einstein Telescoop

Impressie hoe de Einstein Telescoop er ondergronds uit komt te zien.
Het Benelux-parlement wil meer en snellere actie voor de komst van de Einstein telescoop naar het Heuvelland.
Een oproep daartoe van de Nederlandse delegatieleider Martijn van Helvert uit Sittard kon rekenen op steun van de mede-parlementsleden uit België en Luxemburg.

Benelux

De zaak zal door de voorzitter van het Benelux-parlement krachtig onder de aandacht worden gebracht in het overleg met het Comité van Ministers van de Benelux. Hierin zijn ministers van de drie landen vertegenwoordigd.

Einstein

De Einstein telescoop is een detector van zwaartekrachtgolven en bestaat uit drie ondergrondse tunnels van elk tien kilometer lang. De geologie van het Heuvelland is er erg geschikt voor.

Kabinet

Plannen voor proefboringen voor een zinkmijn in het nabijgelegen Waalse Plombières leken een streep door de rekening. "Maar nu de plannen daarvoor lijken te zijn gestaakt, is het van groot belang dat het kabinet sterk voorop gaat om de Einstein-telescoop in Limburg te laten landen", aldus Van Helvert.

Krachten bundelen

Het CDA-Tweede Kamerlid vindt dat het nu te langzaam gaat en dat het kabinet een tandje bijschakelt. "We mogen geen tijd verliezen", zo stelt hij. "We moeten onze krachten bundelen om dit project dat de hele wereld zal volgen, naar de Benelux te halen. Zuid-Limburg heeft dé Einstein-factor."
De Einstein telescoop is goed voor minimaal duizend banen.