Vijf vragen over mislukte bajes-uitbraak Roermond

© Archief L1
De spectaculaire plannen om een gevangene te bevrijden uit de gevangenis in Roermond werden woensdag in de kiem gesmoord.
Hoe bijzonder was deze poging en wat doen gevangenissen om dit te voorkomen? Vijf vragen en antwoorden over de verijdelde helikopterkaping en ontsnapping van een topcrimineel.

Hoe bijzonder is een ontsnappingspoging per helikopter?

Een ontsnappingspoging per helikopter zou bijzonder zijn, maar het is zeker niet uniek. In het verleden waren er op meerdere plekken van dit soort pogingen. Sinds de jaren '90 is het echter niet meer voorgekomen.
© Track '88

Hoe wapenen gevangenissen zich tegen dergelijke ontsnappingen?

Dit wordt gedaan door het nemen van allerlei zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen. In Roermond zijn bijvoorbeeld staalkabels gespannen over de luchtplaats. Die moeten het landen van een helikopter moeilijker maken.
Wanneer er bewegingen zijn boven een luchtplaats, dan is dit voor gevangenispersoneel meteen het teken voor 'einde luchtmoment'. Gedetineerden moeten dan direct naar binnen en terug hun cel in.

Had een ontsnapping met een helikopter kans van slagen?

Er loopt op dit moment nog een onderzoek van het Openbaar Ministerie en de politie. In dit onderzoek zal deze vraag zeker worden meegenomen. "Op de uitkomsten daarvan kunnen we niet vooruitlopen", zegt een woordvoerder van de gevangenis.

Welke maatregelen werden woensdag in Roermond genomen?

Gedetineerden die in Roermond op het moment van de dreiging op de luchtplaats waren, moesten woensdagmiddag direct terug naar hun cel. Omdat de politie op de hoogte was van de actie, konden die maatregelen tijdig worden genomen.
De gecrashte helikopter op de binnenplaats van De Geerhorst in Sittard. © Helispot.nl

Wordt de gedetineerde die de criminelen wilden bevrijden nu overgeplaatst?

Het ligt voor de hand dat de gevangene naar een strenger beveiligd complex wordt overgebracht, zoals de EBI in Vught. Officieel wordt daar echter niks over gezegd. "Over individuele gedetineerden kan ik in verband met het lopende onderzoek geen mededelingen doen", aldus de woordvoerder.

De advocaat van A., de man die bij de actie bevrijd zou worden, zegt dat zijn cliënt tot donderdagochtend nog gewoon in Roermond in de cel zat.

Dossier

Bekijk alle berichten over de verijdelde ontsnapping uit de gevangenis in Roermond in ons dossier.