'College Meerssen gaf geen sturing aan loyale ambtenaren'

Uit het onderzoek naar het uit de hand lopen van het handhavingsdossier in Meerssen blijkt dat het college te weinig sturing gaf aan een loyaal ambtelijk apparaat dat zelf geen initiatief nam.
Dat concludeert de Rekenkamercommissie Zuid-Limburg, die op verzoek van de huidige gemeenteraad een onderzoek instelde.
Handhavingsdossier
Het politiek gezag bepaalde, de ambtenaren voerden klakkeloos uit. Sommige Meerssense collegeleden waren bovendien te persoonlijk vervlochten met de gemeenschap om keiharde maatregelen tegen illegaal gebouwde of verbouwde panden te durven nemen.
Het afhandelen van achterstallige handhavingskwesties liep zo ernstig achter omdat de ambtenaren simpelweg daar geen opdracht toe kregen.
Gebrek aan capaciteit
In 2013 veranderden de verhoudingen. Het interim-college gaf de ambtenaren meer beslissingsvrijheid en bevoegdheden, waardoor er snel meer zaken werden afgehandeld. Maar toen kampte het apparaat met een gebrek aan capaciteit om de achterstand, plús de aanwas van nieuwe gevallen, weg te kunnen werken.
Nieuw handhavingsbeleid
Vorige maand wisten de nieuwe Meerssense raad en het nieuwe college dan eindelijk toch een nieuw handhavingsbeleid af te kaarten. Het beleid neemt als uitgangspunt dat illegale bouw daar waar mogelijk gelegaliseerd wordt, en het ambtelijk apparaat krijgt voortaan duidelijke mandaten.