Nieuw onderzoek naar slepend conflict omstreden Jo Palmen

Er komt een onderzoek van de rekenkamer van de gemeente Brunssum naar het conflict tussen wethouder Jo Palmen en de gemeente.
Dat heeft de gemeenteraad in Brunssum dinsdagavond laat na urenlang geruzie bepaald. Het voorstel voor het nieuwe onderzoek kwam van de coalitiepartijen en kon daarmee rekenen op een meerderheid van de raad.

In de clinch

Het conflict draait om een gronddeal van Palmen. Al zo'n 40 jaar ligt hij hierover als privépersoon in de clinch met de gemeente. Het onderzoek moet alle feiten op een rijtje zetten. Zo moet onder meer duidelijk worden door wie welke besluiten zijn genomen.
Enkele weken geleden werd Jo Palmen benoemd tot wethouder zonder een integriteitsonderzoek af te wachten. In dat onderzoek werd vervolgens geconcludeerd dat Palmen, hoogstwaarschijnlijk vanwege het conflict, een groot risico vormt voor de gemeente.

Misbruik

De oppositie is fel tegen het onderzoek, maar moest in de raadsvergadering het onderspit delven. "Iemand die zijn eigen positie gebruikt als wethouder en raadslid om de gemeente aansprakelijk te stellen in een privézaak, dat is belangenverstrengeling", aldus de VVD. De oppositie wil dat Palmen de zaak uitvecht voor de rechter.

Gedoe

De benoeming van Palmen als wethouder is al wekenlang onderwerp van discussie in de politiek in Brunssum. Hij weigert op te stappen en hij wordt hierin gesteund door de coalitie, die één stem meer heeft dan de oppositie. Vanwege het gedoe maakte burgemeester Luc Winants vorige week bekend te vertrekken. Hij wordt per 1 januari opgevolgd door waarnemend burgemeester Gerd Leers.

Lees ook: Burgemeester Winants vertrekt uit Brunssum: Leers vervanger

Bekijk hieronder de tweets van L1-verslaggever Marcel Penders vanuit de raadszaal.