Honingbomen Heerlen vallen in de prijzen

Bouw Maankwartier in Heerlen. © Google Streetview
De vijf grote honingbomen in het Heerlense Maankwartier hebben de prijs voor beste 'boomproject' van het jaar gewonnen.
De onderscheiding is uitgereikt tijdens de Dag van de Openbare Ruimte door de VHG Vakgroep Boomspecialisten. Volgens de experts is het project een inspiratie voor andere projecten. "De vijf grote honingbomen dragen bij aan de fijne, veilige en luxe beleving van de openbare ruimte", aldus de jury.

Michel Huisman

Het Maankwartier is de nieuwe stationsomgeving van Heerlen, bedacht door kunstenaar Michel Huisman. Er is gekozen voor vijf transparante honingbomen van zo’n twaalf meter hoog en met een gewicht tussen de vier en zes ton. Het was een hele klus om deze te verplaatsen van de boomkwekerij naar het Maanplein.

Speciale installatie

Maar dat was niet eens de grootste uitdaging. Het Maanplein is niet alleen een plein van 1.300 m2 met hoge bebouwing eromheen, maar tevens het dak van de onderliggende winkels met daaronder weer een dubbeldeks parkeergarage. Geen alledaagse en ideale ondergrond om bomen op te planten. Er is een speciale installatie aangelegd om de bomen van water te kunnen voorzien. De Nationale Bomenbank, die de bomen heeft geplaatst, verzorgt ze ook.