VDL Nedcar komt personeel tegemoet: 'Korter werken in 2019'

© Jean-Pierre Geusens
Autofabriek VDL Nedcar in Born hoopt de onvrede bij het personeel weg te nemen met een aantal maatregelen. Zo worden de werkdagen volgend jaar verkort.
Dat heeft directeur Paul van Vuuren van de autofabriek maandagavond tegen het personeel gezegd, zo blijkt uit een geluidsopname die in het bezit van 1Limburg is.

Staken

De afgelopen weken hebben medewerkers van Nedcar tot twee keer toe het werk neergelegd. Saillant detail: dit gebeurde een paar dagen nadat er nog uitbundig feest werd gevierd vanwege het 50-jarige jubileum van de fabriek. De stakingen werden ondersteund andere vakbonden als ACV en ABVV. Medewerkers knokten om onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent en werkdagen van maximaal 8,5 uur.
© Erwin Minkenberg

Spookverhalen

De directie heeft maandagavond de kou uit de lucht gehaald en toegezegd dat er absoluut geen werkdagen van 12 uur komen. Sterker nog, in 2019 komen er kortere werkdagen. "We hebben 'nee' verkocht tegen BMW om meer te produceren", zei Van Vuuren. "Hier geldt ook: medewerkers eerst. Het personeel staan centraal. Jullie staan op de eerste plek." Verder belooft de directie dat het personeel beter wordt geïnformeerd om zo 'spookverhalen' uit de wereld te helpen.

Toiletten

Verder neemt de fabriek een paar maatregelen om het de medewerkers meer naar de zin te maken. Zo komt er een picknickplek, wordt de buitenplek gefatsoeneerd zodat er buiten gepauzeerd kan worden, komen er meer toiletten en meer drankautomaten.

Achterstand

Door de stakingen heeft VDL Nedcar een achterstand van 2.200 auto's opgelopen, zo zei de directeur. Het personeel werd dan ook vooral opgeroepen om het werk niet nog een keer neer te leggen. Dan zou het risico bestaan dat de achterstand met nog eens 900 auto's zou oplopen. "Als we nog eens gaan staken staat het partnerschap met BMW op het spel."

Zonder kleerscheuren

Deze achterstand wegwerken is volgens de directie schier onmogelijk. Van het personeel wordt dan ook niet verwacht dat ze overuren gaan draaien. De directie is in conclaaf met BMW. Zo wordt er onder meer gesproken over het terugnemen van een aantal auto's. "We hopen dat we hier zonder kleerscheuren vanaf komen."
Audio: Directie spreekt personeel Nedcar toe (17 jul 2018)
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!