Politie: 'Ondeugdelijke' sleutelkastjes moeten in de ban

© L1
Onveilige sleutelkastjes moeten worden uitgebannen. Dat schrijft een hoge politiefunctionaris van de politie Limburg op Twitter, naar aanleiding van een inbraak in een appartementencomplex in Horst aan de Maas.
In de nacht van maandag op dinsdag sloeg daar een overvaller toe. Hij kwam binnen door het openbreken van sleutelkastjes. Deze methode wordt vaker toegepast. Een week eerder gebeurde hetzelfde in een complex in Belfeld. Daar werden drie bewoners overvallen en raakte een vrouw van 93 jaar oud gewond.

Laf

"Weer zo’n laffe inbraak met gebruikmaking van een ondeugdelijk sleutelkastje", schrijft Joep Patijn, hoofd operatiën van de politie Limburg, op Twitter. "Ban deze sleutelkastjes uit." De politie waarschuwt al langer voor de gevaren van sleutelkastjes. De kastjes zijn vaak bij bewoners aan de muur bevestigd, zodat zorgverleners en familieleden makkelijk de woning in kunnen.

Erg duur

Volgens familie van de 91-jarige vrouw die dinsdagochtend overvallen werd, ligt het niet zo gemakkelijk. Ook zij zouden liever van de kastjes af willen, maar zien geen ander alternatief. "Er bestaan wel systemen met codes op de deur, maar die zijn erg duur. Bovendien worden die niet vergoed", legt de kleindochter van het slachtoffer uit. "Wat moet je dan? De thuiszorg moet toch binnen kunnen als er iets mis is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!