Gemeenschapshuizen in Maastricht staan rood

© iStock
Van de 17 onderzochte gemeenschapshuizen of multifunctionele accommodaties in Maastricht, staan er 11 in het rood. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente naar de staat van gemeenschapshuizen.
In totaal zijn er in Maastricht 23 gemeenschapshuizen, maar niet elk bestuur kon of wilde inzicht geven in de financiële situatie.

Discussie over toekomst

Het onderzoek, uitgevoerd door Hospitality Consultants, is een opmaat naar een discussie over de toekomst van het gemeenschapshuis in de stad. Iets waar de gemeenteraad dinsdag een eerste keer over in gesprek gaat. Dat de exploitatieresultaten onderwerp van discussie zullen zijn, staat vast.

Opgebouwde reserves

De verliezen bij de accommodaties betekenen soms dat besturen moeten interen op de opgebouwde reserves, maar vaak komt de rekening ook bij de gemeente te liggen. Maastricht betaalt jaarlijks structureel 281.894,39 euro aan gemeenschapshuizen, vooral in tegemoetkomingen in de huur.
Ook doet de gemeente voor een aantal accommodaties de administratie.

Twee verklaringen

Het groot aantal gemeenschapshuizen dat rode cijfers schrijft, wordt in het onderzoek tweeledig verklaard. Enerzijds blijken accommodaties vaak te groot om kostendekken te maken, anderzijds wordt de draagkracht in de eigen buurt steeds kleiner. Een combinatie van beide komt ook voor, en is reden voor zorgen bij het stadsbestuur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!