Video: topdrukte bij studio aan vooravond carnavalsseizoen

© iStock
Het is topdrukte bij studio Marlstone Music in Ulestraten. De opening van het carnavalsseizoen nadert en veel artiesten willen dan graag een nieuw nummer presenteren.
"Voor de meeste liedjes zitten we nu in het eindtraject", aldus directeur Robert Loozen. Dat betekent dat de muziek en vaak ook de zang al opgenomen zijn. Een technicus hoeft dan alleen alles nog bij elkaar te mixen, en dan is het liedje klaar.
150 carnavalsnummers
Bij Marlstone nemen ze jaarlijks zo'n 150 carnavalsnummers op. Loozen: "De artiesten komen met een idee hiernaartoe. Dat varieert van totaal uitgewerkte ideeën tot opnames op een telefoon waar iemand een melodietje zingt, met een tekst of alleen maar lalala. En van daaruit maken de mannen (bij Marlstone) een carnavalsstuk."
Idee
Een arrangeur gaat aan de slag met het oorspronkelijke idee van een artiest of een componist en schrijft de muziekpartijen van de verschillende instrumenten uit. Die muziekpartijen worden dan weer ingespeeld door muzikanten, de zangpartijen worden door de technicus toegevoegd aan de muziek. Et voilá, je hebt je carnavalsnummer.
Hit
Loozen zit al tientallen jaren in het vak, maar welk liedje nou uiteindelijk een hit wordt en welke niet? "Nou, je voelt wel aan, dit is leuk, hier krijg ik zelf wel het gevoel van dat de mensen het gaan meezingen. Maar je weet het natuurlijk nooit, want als je het zou weten, dan zou je jezelf al deze stress niet aandoen en alleen maar een páár liedjes opnemen, en dat was het dan!"