Megafraude woningcorporatie: toezichthouders gehoord

De FIOD valt het kantoor van Vitaal Wonen in Limbricht binnen op 13 maart 2014. © Archief L1
De raad van commissarissen die actief was ten tijde van de megafraude bij de Limbrichter woningcorporatie Vitaal Wonen, moet zich verantwoorden voor de rechter.
Het viertal wordt gehoord als getuige en zal onder ede moeten verklaren, zo besloot de rechter donderdag.

Accountants
Dat zal de advocaten van verdachten Jos P. en Noël P. tevreden hebben gestemd, daar zij uitdrukkelijk verzochten om de raad van commissarissen te verhoren. Ook zes andere personen, waaronder accountants en boekhouders, worden gehoord in de enorme fraudezaak.

Omstreden vastgoedaankopen
De zaak kwam in 2012 aan het rollen, toen toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies een onderzoek eiste naar de 'omstreden vastgoedaankopen' van Vitaal Wonen. Zo kocht directeur Noël een huis in de Sittardse Putstraat voor 77.000 euro en werd diezelfde woning later voor vier keer zoveel geld aan zijn eigen corporatie verkocht.

Ontslagen
In datzelfde jaar werd hij ontslagen door de raad van commissarissen, die wel toegaf te weinig toezicht te hebben gehouden. Twee jaar later volgde er een inval in zijn woning en op vier andere plekken, waaronder het huis van vader en oud-directeur Jos. Ondertussen dreigde Vitaal Wonen om te vallen; de imagoschade en onderzoekskosten liepen richting de anderhalf miljoen euro.
Noël P. raakte in opspraak door verdachte transacties rondom een pand in de Sittardse Putstraat. © Google Maps
Guus Meeuwis
Het onderzoek leverde ongeveer 400 'onrechtmatige betalingen' op. Noël zou op kosten van de zaak een luxueus leven leiden; Vitaal Wonen betaalde tickets voor een concert van Guus Meeuwis, Nespressocups, wintersportkleding en postzegels voor de trouwkaarten van de voormalig directeur.

Civiele zaak
De situatie is complex, omdat er zowel een civiele als een strafrechtelijke zaak loopt. Die eerste is verder gevorderd; de civiele rechter heeft vader en zoon veroordeeld tot het betalen van ruim 860.000 euro. Zij zijn in beroep gegaan tegen die uitspraak. De strafzaak is donderdag afgetrapt met een zogenaamde regiezitting.Handtekeningen

Zelf beweert Noël dat de raad van commissarissen overal toestemming voor heeft gegeven. "Wat zich daar heeft afgespeeld, is altijd in samenspraak en met toestemming van de toezichthouders gegaan", zegt zijn advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen. "Zij stellen dat ze er geen weet van hadden, maar hun handtekeningen staan wel degelijk onder verschillende papieren."