Meer bevoegdheden voor motards bij wielerevenementen

De Volta Limburg Classic in 2015. © Wouter Roosenboom
De politie start in Limburg een proef om verkeersregelaars op de motor meer bevoegdheden te geven tijdens wielerevenementen.
Pakt de proef goed uit, dan moet de wet worden aangepast. Dat zegt Jan Pouls van de politie-eenheid die alle wielerevenementen coördineert.

Bevoegdheden

Tijdens grote wielerrondes worden de renners begeleid door politiemotoren en motards, verkeersregelaars op de motor. Vaak zijn dit particuliere organisaties die de wielersport een warm hart toedragen. Deze verkeersregelaars volgen intensieve trainingen en worden begeleid daar motoragenten. Maar de motards hebben niet dezelfde bevoegdheden als de agenten.

Krimpende politiebudget

In Zuid-Limburg wordt nu bekeken of de motards deze bevoegdheid toch kunnen krijgen. Door het krimpende politiebudget en de groei van het aantal evenementen is het voor de politie steeds moeilijker om manschappen vrij te maken voor grote wielerwedstrijden.

Cowboys

Slaagt de proef, dan moet de wet worden aangepast. Pouls verwacht dat dit nogal wat stof doet opwaaien bij de landelijke eenheid. Het zal dan ook niet op korte termijn geregeld zijn dat de motards meer bevoegdheden krijgen. “Veel mensen vinden het toch spannend als burgers politiebevoegdheden krijgen. Ze zijn bang voor cowboy-gedrag door de verkeersregelaar.”

Betalen

Ook verwacht hij net als een woordvoerder van het Huis voor de Sport dat organisatoren even zullen slikken mocht de wet er komen. "Politie-inzet kost niks. Voor motards moet een bijdrage worden betaald."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!