Brandweer grijpt in na misser in Slenaken

© Track '88
De brandweer Zuid-Limburg gaat maatregelen nemen om te voorkomen dat de brandweer naar een verkeerd dorp wordt gestuurd.
"Het is niet goed gegaan. We willen ervan leren. Het is een samenloop van omstandigheden geweest, maar dit is natuurlijk een nachtmerrie", zegt brandweerwoordvoerder Leon Eummelen.
Gewond
Zondagochtend werd de blusploeg van de brandweer naar de Oude Maastrichterweg in Gulpen gestuurd, in plaats van de Maastrichterweg in Slenaken. De brand werd daardoor met zeker tien minuten vertraging geblust. Bij de brand raakten zeven mensen gewond.

Telefoon
Het ging fout, omdat twee mensen die de brand meldden dat met dezelfde telefoon deden. Een van hen was de bewoonster van het getroffen huis, de ander een omwonende.

Centralist

Ze noemen de Maastrichterweg als adres. Als plaats zei één van hen Slenaken, de ander Gulpen-Wittem. De centralist typte 'Maastrichterweg' in, onder het kopje 'gemeente Gulpen-Wittem', en kreeg daarop de Oude Maastrichterweg in Gulpen-Wittem te zien. Daaronder staat de Maastrichterweg in drie andere plaatsen: Wylre, Slenaken en Reijmerstok.

Meldkamer

De centralist vroeg tweemaal of het ging om de Oude Maastrichterweg. De man die hij aan de lijn had zei 'ja'. De vrouw, de bewoonster van het huis, zei 'Gulpen-Wittem'. De centralist stuurde hierop de spuitwagen naar Gulpen-Wittem, en niet naar Slenaken, waar de brand woedde. "We gaan met de mensen van de meldkamer bespreken wat we kunnen doen om dit in de toekomst te voorkomen. Want dit mag natuurlijk niet gebeuren", zegt Eummelen.