Ecoloog: Verbod op oppompen van water is nodig

© iStock
Het onttrekkingsverbod is nodig, want als de boeren water uit de beken blijven halen is dat funest voor het leven in de beken. Dat zegt ecoloog Harry van Buggenum van Waterschap Limburg.
"De vissen krijgen bij minder water zuurstofgebrek. Als de beken helemaal droogvallen gaan de vissen en veel waterplanten dood", zo zegt hij. "Echte waterplanten hebben niet het beschermende waslaagje dat hen voor uitdrogen beschermd. Dan zou bijvoorbeeld de waterpest kunnen verdwijnen."

Vlootbeek

Ook uit de Vlootbeek mogen boeren nu geen water meer halen. Het ontrekkingsverbod in Noord- en Midden Limburg is uitgebreid omdat het erg droog is en blijft. Wel mogen de boeren grondwater gebruiken om hun land te sproeien. Het waterschap verwacht dat eind juni 150 mm minder neerslag is gevallen dan in andere jaren.

Lees ook: Oproep: 'Ga zuinig met water om'

Zuid-Limburg

Het onttrekkingsverbod geldt overigens niet voor Zuid-Limburg. Harry van Buggenum: "Daar zijn beken die gevoed worden door krachtige bronnen in het Heuvelland en de Ardennen. Dat is een heel ander systeem. Bronnenbeken reageren niet op de droogte van het moment."