'Het is vreselijk, maar niemand kan er iets aan doen'

© Gitte Leurs Facebook
Samen leefden zij voor de sport, elke dag weer, maar daar kwam zaterdag een vreselijk einde aan. Mike Helgers verloor zijn vrouw en sportmaatje Gitte Leurs tijdens VenloStormt.
"Het is vreselijk, maar niemand kan er iets aan doen", vertelt Mike in een openhartig interview aan De Limburger.

Sportief stel

Het leven van Mike en Gitte draaide om stormloopwedstrijden. "We waren altijd met z'n tweetjes. Van maart tot en met september deden we elk weekend samen wel ergens in Europa mee aan een wedstrijd. Zo waren we vorig week nog in Frankfurt. En Gitte, was er nog goed in ook. Ze had zich zelfs gekwalificeerd voor het EK in Biddinghuizen."

Liefde voor trailrunnen

Een paar jaar geleden wist Mike zijn liefde voor trailrunnen met zijn vrouw Gitte te delen. Naast haar werk in de boekhouding, was zij erg serieus bezig met de sport. Het tweetal zocht meer uitdaging en ging over op obstakel runnen. "Het is best eng, maar dat wilden we ook. We wilden die spanning hebben en overleven."

?SprintStorm

Zaterdag kwamen Gitte en Mike beide in de finale van het onderdeel de SprintStorm. Een parcours van 1300 meter inclusief zeven hindernissen. Bij het onderdeel de Superglijbaan ging het mis. Mike zag hoe een andere deelneemster bovenop zij vrouw gleed. "Ik wist dat het mis was toen ik de andere vrouw boven water zag komen en Gitte niet. Ik ben naar het water gegaan, maar kon niks doen."

Reanimeren

Een deelneemster voor Gitte heeft nog geprobeerd haar te reanimeren. Mike zag dat en probeerde positief te blijven. "Ik dacht 'het komt wel goed haar', maar door de klap is Gitte meteen buiten bewustzijn geraakt en niet meer wakker geweest."

Leegte

Het ongeluk van Gitte is erg ingrijpend voor Mike. Hij voelt de leegte in zijn huis. Toch verwijt hij niemand iets. "Het is vreselijk, maar het gebeurt en niemand kan daar iets aan doen. Dat het meisje op Gitte terecht is gekomen, is een freak accident. Je kunt niet overal een matras onder leggen; dan is het de sport niet meer."

Steun

Mike krijgt ontzettend veel steun van de mensen om zich heen, maar ook sporters vanuit andere landen hebben hun medeleven betuigd. Vooral onder Mike's geplaatste Facebookbericht. "Hartverwarmend. Ik voel me enorm gesteund, maar dubbel is het wel. Gitte hield niet zo van aandacht. Ze zou nu hebben gezegd 'wat een stomme quatsch', maar ik vind het mooi."