Weert bekijkt sloopfonds voor lege bedrijfspanden

© Thinkstock
Om bewoning van lege bedrijfspanden in de Weerter binnenstad te vergemakkelijken, onderzoekt de gemeente Weert of er samen met Wonen Limburg een sloopfonds kan worden opgericht.
In dat fonds zouden mensen die een pand een woonbestemming willen geven geld moeten storten, waarmee elders een woning gesloopt zou kunnen worden.

Structuurvisie

Op die manier wordt voldaan aan de eis in de structuurvisie Weert 2025, die stelt dat als er een woning bijkomt, ergens anders een woning gesloopt moet worden.

Sloopplicht

"Het idee is vooral bedoeld om mensen te faciliteren die in de binnenstad een pand een woonbestemming willen geven", vertelt een woordvoerder van de gemeente Weert.
"Zij moeten een bestemmingsplanwijziging aanvragen en vervolgens ook voldoen aan de sloopverplichting. Dat kan lastig zijn, omdat ze dan elders een woning moeten kopen die vervolgens afgebroken moet worden. Door het storten van geld in zo’n fonds zou Wonen Limburg met dat geld op een andere plek een oude woning kunnen slopen, en voldoen de particulieren aan hun sloopplicht."

Sittard-Geleen

In Sittard-Geleen werd vorig jaar een soortgelijk sloopfonds in het leven geroepen. Particulieren en kleine ondernemers die niet beschikken over een groot aantal woningen zoals bijvoorbeeld woningcorporaties wel doen, moet het op die manier makkelijker worden gemaakt om plannen van de grond te krijgen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!