'Limburg moet mensen van buiten halen'

© L1 / Cecile Moolhuysen
Limburg heeft de komende jaren behoefte aan nieuwe Limburgers.
Dat zegt gouverneur Theo Bovens in zijn nieuwjaarstoespraak.

Beter bestaan

Om de Limburgse arbeidsmarkt gezond te krijgen is het volgens Bovens niet genoeg als jongeren hier blijven of terugkeren naar hun geboortegrond, maar ook dat mensen van buiten de provincie in Limburg terechtkomen. "Of ze hier nou op de vlucht terecht zijn gekomen of op zoek zijn naar een beter bestaan."

Grens

Ook de positie van Limburg als grensprovincie stemde Bovens dit jaar weer optimistisch. Zeker nu het nieuwe kabinet een speciale staatssecretaris heeft die grensoverschrijdende samenwerking in de portefeuille heeft.

Mantel der bescheidenheid

De gouverneur schetst in zijn zevende nieuwjaarsspeech de loftrompet over het hernieuwde Limburgse zelfvertrouwen: "De mantel der bescheidenheid kan voorgoed de carnavalskist in." Redenen daarvoor zijn onder meer de economische groei en de positieve manier waarop afgelopen jaar het 150-jarig bestaan van Limburg zijn gevierd.

EK Voetbal

Ook de Limburgse sportsuccessen haalde de gouverneur aan. Niet alleen de zegereeksen van Tom Dumoulin, Max Verstappen en Lieke Martens, maar ook de schamele prestaties van de Oranje-voetballers. "Geen wonder dat het de mannenvoetbalploeg niet meer lukt zich voor een EK of WK te selecteren. Want hoeveel Limburgers telt hun selectie?"