Brandweerpyromanen verdwijnen achter de tralies

Twee brandweermannen moeten de cel in vanwege brandstichting. Een van hen moet twee jaar zitten, de andere anderhalf jaar.
Een derde verdachte is vrijgesproken.

Het drietal maakte ten tijde van de brandstichtingen in 2014 deel uit van het vrijwillige brandweerkorps in Onderbanken.

Spijt
Eén van de drie, Darko G., heeft zijn betrokkenheid bij zes branden bekend en tijdens de zitting spijt betuigd. Hij moet twee jaar de cel in, waar de officier van justitie vier jaar cel had geëist.

Vrijspraak
?Darko wees zijn kompaan Kevin H. aan als (mede)verantwoordelijke bij zeven branden, maar die houdt tot op heden vol onschuldig te zijn. Hij moet van de rechter anderhalf jaar de gevangenis in; het OM eiste vijf jaar cel. Volgens de rechter is maar in vier gevallen bewezen dat hij betrokken was bij de brand.

Tegen de derde verdachte, Rick S., eiste het OM al bij de behandeling van de zaak vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. De rechter ging daarin mee.

Woedend

Darko G. reageerde vol ongeloof op de uitspraak. Hij heeft vanaf het eerste moment meegewerkt aan het onderzoek en de brandstichting bekend. Hij had gehoopt op een lagere straf vanwege zijn openheid. Zijn zwijgende collega kreeg een half jaar cel minder.

Non-actief

De brandweerlieden zijn direct na hun arrestatie op non-actief gezet door het brandweerkorps. Zij zijn onder meer verantwoordelijk voor brandstichting aan een auto, een aanhanger, een coniferenhaag en een palletopslag.

De veroordeelde brandweerlieden moeten in totaal ook 5000 euro schadevergoeding betalen.