Limburgers hebben weinig vertrouwen in anderen

© iStock
Bijna de helft van de Limburgers geeft aan geen vertrouwen te hebben in de medemens. De inwoners van deze provincie hebben daarmee het minste vertrouwen van alle Nederlanders in anderen.
Dat blijkt maandag uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wantrouwen

Het aantal mensen dat vertrouwen heeft in de medemens daalde van 57,8 procent naar 51,1 procent, schrijft De Limburger. Vooral maatschappelijke organisaties en de kerk hebben het zwaar. Zo'n 80 procent van de Limburgers heeft geen vertrouwen meer in de kerk.
Ook de media, rechters, ambtenaren, de Tweede Kamer, het leger, de Europese Unie en banken moeten het ontgelden. Alleen grote bedrijven doen het redelijk, en de politie heeft zelfs aan vertrouwen gewonnen.

Opleiding

Uit de landelijke cijfers blijkt dat het vertrouwen toeneemt met het niveau van de opleiding. Van de mensen met alleen basisonderwijs geeft 39 procent aan vertrouwen te hebben in de medemens. Dit vertrouwen groeit naar mate het opleidingsniveau toeneemt. Van de mensen met een universitaire opleiding heeft 86 procent vertrouwen in de medemens.
Hoger opgeleiden hebben doorgaans meer vertrouwen in (politieke) instituties. Ook het vertrouwen in leger, politie, pers, ambtenaren, de Tweede Kamer en de Europese Unie neemt met het opleidingsniveau toe. Hoger opgeleiden hebben wel meer wantrouwen richting banken.