College Brunssum valt in debat over herindeling

© Istock
Het college in Brunssum is ontploft na een debat over mogelijke herindeling met Heerlen en Landgraaf.
Drie van de vier wethouders zijn dinsdagavond opgestapt na urenlange discussies over het onderwerp, meldt lokale omroep LOO-tv.

Commissie

De oppositie wilde dat het college een commissie instelt die probeert om een fusie met Heerlen en Landgraaf te voorkomen. Omdat de oppositie een meerderheid heeft in de gemeenteraad, komt die commissie er ook. Omdat wethouders Frank Joosten (VVD), Peter Heinen (CDA) en Haico Offermans (PvdA) weigerden mee te werken aan die commissie, zijn zij uiteindelijk opgestapt. Alleen wethouder Carolus de Rijck van de Brunssumse Christen Democraten BCD blijft aan.

Herindeling Parkstad

Het debat over herindeling is in Brunssum opgelaaid nadat de naam van de gemeente viel in de discussie over de fusie van Heerlen en Landgraaf. In het voorstel dat de provincie uiteindelijk naar Den Haag stuurde over het samengaan van Heerlen en Landgraaf werd gevraagd ook te kijken naar Brunssum.
De oppositie in Brunssum is tegen herindeling, behalve de SP. De commissie waar de raad dinsdagavond om gevraagd heeft, is bedoeld om een signaal af te geven dat Brunssum zelfstandig wil blijven.