Geitenhouderij klimt uit dal na Q-koorts

© iStock
Geitenzuivel zoals geitenmelk en geitenkaas is anno 2017 erg populair.
Dat merken ook de Limburgse zuivelboeren.

Babymelkschandaal

Volgens geitenboer Rein Koning uit Veulen is het vooral de export die deze stijging veroorzaakt. Vooral in Azië vertrouwt men na het babymelkschandaal in China de eigen melk niet meer en is melkpoeder uit Nederland veel gevraagd.

300 miljoen

Volgens de Nederlandse Geitenzuivel Organisatie (NGZO) is in Nederland het afgelopen jaar maar liefst 300.000 ton geitenmelk geproduceerd. Ter vergelijking: in 2000 was dat nog maar 75 miljoen kilo.

Alternatief

Maar niet alleen de export is gestegen. Supermarkten zien ook een grote stijging in de verkoop van bijvoorbeeld geitenkaas. Bij de Albert Heijn en de Plus is de omzetstijging zelfs zo'n 25 procent. Voor mensen die koeienmelk niet kunnen verdragen is geitenmelk een prima alternatief.

Specifieke smaak

Ook in de horeca, waar Rein Koning zijn zelfgemaakte geitenkaas vooral verkoopt is er daarom veel vraag naar geitenkaas. De specifieke smaak en het feit dat geitenkaas een goede smaakdrager is voor verschillende gerechten draagt daaraan bij.

Q-koorts

De afgelopen jaren heeft de geitenhouderij te lijden gehad onder de Q-koorts, maar die klap lijkt de sector nu te boven. Er wordt goed gemonitord en alle melk wordt tegenwoordig onderzocht op de Q-koortsbacterie.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.