Eis: 30 maanden cel voor 66-jarige kunstwitwasser

© iStock
Het OM in Amsterdam heeft in hoger beroep 30 maanden cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 66-jarige man uit Maastricht wegens het witwassen van geld uit kunstfonds Amsterdam.
In de visie van het OM heeft hij zich samen met anderen schuldig gemaakt aan het witwassen van 2 miljoen euro in februari 2009.
Clemens K.
De Maastrichtenaar maakte deel uit van een grote zwendel met geld van de Stichting Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst in Amsterdam dat door de financieel directeur Clemens K. weggesluisd was. Eerst naar een rekening in Limburg en van daar uit door naar een rekening in België. In deze zwendel is meer dan 16 miljoen euro van de rekening van de Stichting weggesluisd naar diverse rekeningen in het buitenland.

4,5 jaar cel voor kunstfraudeur Clemens K.Witwaszaak
De verdachte die vandaag in hoger beroep terecht stond, is één van de fraudeurs in de witwaszaak. Hij vormde een belangrijke schakel in de deal “Limburg”, waarbij als proef 2 miljoen euro werd afgeboekt van de rekening van de stichting in porties van 50.000 euro. Dat werd vervolgens overgemaakt op de rekening van de verdachte.

Doordacht plan

Verdachte had een eenmanszaak als bewindvoerder en juridisch advies. Via de rekening van zijn bedrijf kon hij een rol vervullen in de witwasconstructie. Een doordacht plan volgens de advocaat-generaal: "Het geld wegsluizen, snel heen en weer boeken, naar het buitenland, opnemen en daarna verdelen en in de bovenwereld uitgeven of weer storten."

Rechtvaardige straf

De advocaat-generaal is van mening dat deze onvoorwaardelijke celstraf recht doet aan de ernst van de feiten. "Witwassen is een zeer kwalijke zaak. En dan nog wel van gelden van een stichting die tracht impulsen te geven aan beeldend kunstenaars om zich te ontwikkelen. Kunstenaars hebben het niet gemakkelijk in onze samenleving en met dit bedrag hadden veel goede projecten gedaan kunnen worden."
De uitspraak volgt naar verwachting over twee weken.