Lokale partij noodgedwongen met blanco verkiezingslijst

Beschrijving: 1Limburg.nl - Verkiezingen Stembureau Stemmen Statenverkiezingen Peiling © Flickr/Sven Bosman/CC BY-NC-SA 2.0
De lokale partij GBBL moet noodgedwongen met een blanco lijst kiezers trekken in de Landgraafse kern Nieuwenhagen. Dat wil zeggen zonder dat de lijst een naam heeft.
GBBL doet bij de gemeenteraadsverkiezingen altijd met drie lijsten mee: GBBL Ubach over Worms, GBBL Schaesberg en GBBL Nieuwenhagen. In de gemeenteraad vormen de gekozenen van de drie lijsten samen een fractie.

Fout

Maar door een 'partij-interne' fout is de partij achter GBBL Nieuwenhagen uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Terwijl die inschrijving verplicht is om onder die naam mee te mogen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. "Dit is in het verleden noch door de partij noch door de gemeente opgemerkt", zo zegt GBBL in een persverklaring.

Freed Janssen

Daardoor doet GBBL Nieuwenhagen wel gewoon mee, met wethouder Freed Janssen als lijsttrekker. Maar staat er geen naam op het stembiljet.

Grootste partij

GBBL is momenteel de verreweg grootste partij in de gemeenteraad van Landgraaf. Ze leidde ook het verzet tegen de voorgenomen fusie met Heerlen. Die is inmiddels begin december afgeblazen door minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken vanwege procedurefouten.